Сипаттамасы (Описание)
Ақ ұнтақ, қышқыл дәмі. Ауада пісіруге болады. Картон қораптарға немесе сөмкелерге 25 кг оралған.
Қараңғы, құрғақ, салқын жерде сақтаңыз. Жарамдылық мерзімі 3 жыл.
Құрамы (Состав)
Аскорбин қышқылы (С дәрумені) және толтырғыш.
Фармакологиялық қасиеттері (Фарм св-ва)
Аскорбин қышқылы (С дәрумені) өсімдік тектес тағамдарда (итмұрын, қырыққабат, лимон, апельсин, желкек, жемістер, жидектер, инелер және т.б.) көп мөлшерде кездеседі. С витаминінің аз мөлшері жануарлардан алынатын өнімдерде (бауыр, ми, бұлшықеттер) кездеседі. Медициналық мақсаттар үшін аскорбин қышқылы синтетикалық жолмен алынады.
Суда еритін витамин организмде синтезделмейді. Табиғи С дәрумені жануарларда, өсімдік тіндерінде еркін және байланысқан түрінде болады (ақуыздармен, нуклеин қышқылдарымен, биофлаваноидтармен). Өсімдік өнімдерінде бұл кальций аскорбаты, L - аскорбин қышқылы, аскорбиген, дегидроаскорбин қышқылы, изоаскорбин қышқылы, кальций изоаскорбин пальминаты, гесперин, Кверцитин, рутин, аскорбиген негізіндегі аскорбин пальминатының жиынтығы. Аскорбин қышқылы асқазан-ішек жолында оңай сіңеді. Сіңгеннен кейін ол плазмада айналады және безді ұлпада шоғырланады.
Лейкоциттер мен тромбоциттердегі аскорбин қышқылының мөлшері қан плазмасына қарағанда жоғары. Көп мөлшерде ол бүйрек үсті безінің кортикальды және ми қабаттарында кездеседі. С витамині қымыздық қышқылына немесе басқа суда еритін метаболиттерге дейін ішінара метаболизденеді, бүйрекпен еркін нысанда ішінара шығарылады. Аскорбин қышқылының катаболизмі оның организмдегі жалпы қорының 2,2-4,1% құрайды, ол 1500 мг-ға бағаланады.бұл қор организмде С дәрумені болмаған кезде 1-1, 5 айға жетеді деп саналады. Оның несеппен шығарылуы депо 1500 мг-нан астам қаныққаннан кейін басталады. Аскорбин қышқылының жартылай шығарылу кезеңі 12,8-29,5 күнді құрайды.
Қолданылуы (Пок к прим-ю)
Аскорбин қышқылын гиповитаминоз с, метаболикалық бұзылулар, ағзаның төзімділігін арттыру үшін жұқпалы аурулар, анемия, диатез, жүрек аурулары, гепатит, нефрит, ісіну, плеврит, сүйек сынуы, жаралардағы регенеративті процестердің төмендеуі, асқазан-ішек жолдарының ферменттерінің белсенділігінің төмендеуі, ауыр металл қосылыстарымен улану және барбитураттар, жүктілік кезінде, стресс кезінде, жануарлардың жоғары өнімділігі кезеңінде, сондай-ақ аскорбин қышқылын синтездемейтін жас жануарлар қолданылады.
Қолдану тәсілі және дозалары (Доз-ка и сп прим-я)
Аурудың алдын алу үшін аскорбин қышқылы тауықтарға, бройлерлерге, қаздарға, үйректерге, күркетауықтарға және тауықтарға 1 кг Жемге 50 мг мөлшерінде беріледі; соратын торайлар 50; құлындар 100-150 және бұзау 1 кг Жемге 150-200 мг. Емдік мақсатта аскорбин қышқылы жануардың 1 кг салмағына тағайындалады: жылқылар ішке 1-6 мг, көктамыр ішіне 1-3 мг; сиырлар ішке 2,5—10 мг, көктамыр ішіне 1,25-5 мг; қойға ішке 6-20 мг; шошқаларға ауызша 2-8, 5 мг; иттерге ішке 2,5—8,5 мг, көктамыр ішіне 1,6—4,1 мг; түлкілер мен арктикалық түлкілерге ішке 6-12 мг; күзендерге ауызша 2,5-25 мг; ішіндегі тауықтар 3-5 мг аскорбин қышқылы тотықтырғыштармен үйлеспейді, ерітінділер ауада оңай тотығады.
Шектеулер (Ограничения)
Жеке сезімталдық.